Vraag

63. Wat is het oordeel m.b.t. het bouwen van een waterput als sadaqa voor een overledene? Is dit toegestaan? En is het toegestaan om hier donaties voor te vragen?

Antwoord

Ik durf niet te zeggen halal of haram. Dit is een vraag die wij in de aankomende umrah aan de geleerde zullen stellen. Ik zie dit wel vaker de laatste tijd en twee zaken vallen mij op.

Allereerst, degene die deze sadaqa (donaties) vragen die vraagt het voor een sadaqa jariya voor zijn dode, iemand in zijn omgeving. Het zou die mensen sieren, moge Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى hun belonen en hun dode vergeven, dat zij dit zelf doen. Een put graven is ongeveer 1500 euro, een moskee bouwen is natuurlijk veel duurder en het hoeft niet per se een moskee te zijn. Daarnaast, zolang jij nog leeft kunnen jij en jouw familie dit nog doen. Het hoeft niet per se gelijk gedaan te worden. Wat bij ons de norm is wanneer één iemand van onze geliefden, onze dierbaren of onze kennissen overlijdt dan doen wij voor die gene sadaqa jariya vanuit onze eigen vermogen. En als er wordt ingezameld dan is het binnen het eigen netwerk. Kunnen wij 1 put graven, الحمد لله, kunnen wij 10 putten graven الحمد لله, kunnen wij een moskee bouwen الحمد لله. Dus doe wat je kunt.

Maar dat je de hele ummah gaat belasten met jouw probleem, moet jij je voorstellen dat iedereen dit doet. Het minste wat wij kunnen zeggen is dat dit onwenselijk is. Dit betreft dus degene die vraagt om sadaqa.

Wat betreft degene die geld geeft voor zo een put? Als het iemand binnen de kring van de vrager is of wat dan ook dan is dit niet meer dan logisch dat deze persoon sadaqa zal geven. Maar wanneer ga jij sadaqa voor jezelf geven? Je moet jezelf ook niet vergeten. Als jij 10x hadj verricht en 9 van deze zijn voor andere mensen en 1 van deze is voor jezelf. Mensen die jij totaal niet kent nogmaals. Jij hebt meer dan 1 hadj nodig. Het is zeker onwenselijk als het buiten de eigen netwerk is. Houd je eer hoog en doe het zoveel mogelijk met je eigen geld wanneer jij kunt, als jij het kunt. والله أعلم.