Vraag

305. Het conflict met banu quraidah was dat omdat het joden waren of om wat anders?

Antwoord

Er waren drie joodse stammen bij Al Aws en Al Khazraj(Al Ansar Madina). De drie joodse stammen waren Banu Quraidah, Banu Nadhir en Banu Qainuqa3. Deze drie joodse stammen weigerde om in Mohammed ﷺ te geloven, ondanks dat zei de komst van Mohammed ﷺ zouden aankondigen. Sterker nog, de enige reden waarom hun grootvaders naar Madinah zijn verhuisd en daar zijn gebleven was omdat zij wisten dat er een profeet zou komen naar de stad met palmbomen, en dat is Al-Madinah, en dat heette eerst Yathrib.


Toen zij ruzie hadden met Al Ansaar, voordat Al Ansaar moslims werden en voor de komst van Mohammed ﷺ, zeiden de joodse stammen: “Wacht maar er komt binnenkort een profeet en dan maken we jullie af.” Maar toen die profeet kwam, was hij een Arabier.
Zij hadden hierdoor dus racistische motieven waarom ze niet geloofde in Mohammed ﷺ. Dit is hun verhaal in het kort.

Alle profeten ervoor sinds Ishaak عليه السلام waren van Banu Israil, en dit is de enige profeet die van Banu Ismail is. Ibrahiem عليه السلام had twee zonen Ishaak en Ismail. Ishaak heeft Ya3qub, en Ya3qub عليه السلام is Israil عليه السلام. Alle kinderen van Israil zijn Banu Israil, en van hen waren alle profeten, behalve Mohammad ﷺ, hij is van Banu Ismail. Dit is dus de reden van haat.


De profeet Mohammed ﷺ die kwam, hij moorde de joden niet uit, maar hij sloot vredesverdragen met hun (Banu Quraidah, Banu Nadhir en Banu Qainuqa3), maar de ene na de andere stam die kwam zijn vredesverdrag niet na. Tegen sommige heeft de profeet ﷺ gevochten en sommige heeft de profeet ﷺ verbannen. Het is dus een religieus conflict, dat heeft de profeet ﷺ opgelost met vredesverdragen, maar die vredesverdragen zijn stelselmatig niet nagekomen door de kuffaar.