Vraag

223. Wat zijn de regels omtrent de zakaat en wat is het verschil tussen zakaat en zakaat al fitr?

Antwoord

De zakaat is op jouw bezit die de nisaab (een drempelbedrag) heeft bereikt en waarvan je dit een termijn van een jaar in bezit hebt. Wanneer jouw bezittingen minimaal even veel of meer zijn dan het drempelbedrag van 85 gram aan 24 karaat goud (omgerekend in bijv. euro’s) en jij dit dus een jaar in jouw bezit hebt dan geef je daar 2,5% over.

Verder heb je nog zakaat op het bezit van schapen, als je veertig schapen hebt, moet je één schaap zakaat geven. Op koeien, vanaf 5 koeien, kamelen etc. moet je ook zakaat over berekenen die je moet weggeven. Dit valt allemaal onder zakaat.

Zakaat al Fitr is verplicht voor elke moslim die het kan betalen (dus voor elke gezinslid waaronder de kinderen). Elke moslim dient vier volle handen aan voedsel wat opgeslagen kan worden weg te geven. Voorbeelden van voedsel die je lang kunt opslaan zijn: dadels, rijst, granen, pasta, linzen, bonen, rozijnen, etc. Hoeveel moet je dan weggeven als zakaat al Fitr? Ongeveer 2,5 kilo rijst (of ander voedsel) en die geef je dan aan de armen voor salaat El Eid, zodat ze niet hoeven te bedelen op die heilige dag.

Beide heten zakaat, maar de eerste zakaat al maal (zakaat op bezit), dit is de enige belasting die wij kennen in de Islam. En op El Eid hebben we zakaat al Fitr (zakaat van wegen voor Eid al Fitr).