Vraag

219. Is het toegestaan of verboden om een print met een dier of mens op een kledingstuk te drukken? Zijn er meningsverschillen over? En als er meningsverschillen over zijn, wat is dan het sterkste geluid als het gaat om de overleveringen van de Sunnah?

Antwoord

Zoiets is overduidelijk verboden بارك الله فيك.

De meningsverschillen zitten bij digitale fotografie. Maar wat betreft deze zaken, standbeelden etc., de profeet ﷺ heeft gezegd dat de engelen geen huis betreden waarin een standbeeld of een afbeelding in zit. Dus hiermee jaag je de engelen weg en komen de duivels dichtbij. En op de dag des oordeels wordt er gezegd tegen de mensen die dit soort afbeeldingen en standbeelden hebben gemaakt, breng het tot leven, wat jullie hebben geprobeerd te schapen. In een andere Hadith staat dat ze worden bestraft en gemarteld door dit soort afbeeldingen die dan echt worden gewekt. Dit is het recht van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى alleen, niemand mag afbeeldingen of standbeelden maken.

Het meningsverschil gaat over digitale fotografie want dan leg je iets vast waarvan jezelf al weet dat Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى het heeft geschapen, alsof je een spiegelbeeld vastlegt, maar prints met dieren of mensen zijn zonder twijfel haraam.