Vraag

143. Stel je hebt een huis nodig maar komt er uiteindelijk achter dat kopen de beste optie is dan op straat komen te staan. Bestaat er zoiets als “dit is een noodgeval” omdat bij het kopen van een huis rente bij komt kijken. Ik ga ervan uit dat je dan het beste op straat kan staan?

Antwoord

Voor de helft van de Amsterdammers zou het nu dan een noodgeval zijn. We zitten allemaal in deze situatie. Iedereen is opzoek naar een woning. De ene wilt trouwen de ander is al getrouwd. Dit is allemaal een beproeving van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Rente staat gelijk aan oorlog met Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى en zijn profeet ﷺ. Staat een noodgeval toe dat jij in oorlog gaat tegen Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى en zijn profeet? Deze zullen wij verliezen zonder twijfel. Een stukje sabr, een stukje Imaan, een stukje Taqwa.

Als je op straat komt te staan en je hebt een vrouw en kinderen dan is dat een perfect reden om in onderhuur te gaan. Vaak wil je er niet aan beginnen omdat je niet in de problemen wilt komen als je al kinderen hebt of getrouwd bent. Maar als je toch al getrouwd hebt dan kan je 6 maanden hier en 6 maanden daar wonen. Het is geen ideale situatie maar het kan. Je hebt sabr nodig en de beloning bij Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zal groot zijn. Als je voor deze beproeving een paleis krijgt in het paradijs dan zul je alle stress van deze dunya vergeten. Terwijl wanneer jij een oorlog voert met Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى en zijn profeet ﷺ en je krijgt een paleis je zult deze oorlog niet winnen.

Er bestaat niet iets zoals een noodgeval. Het is eerder dat wij hier per se willen leven en wij hebben ons niet of niet voldoende voorbereid want het is makkelijk hier. Wij willen niet eens uit de randstad gaan terwijl er genoeg huizen buiten de randstad beschikbaar zijn voor een redelijke huurprijs. Geen enkele noodgeval zorgt ervoor dat wij een oorlog met Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى en zijn profeet ﷺ kunnen aangaan die wij toch zullen verliezen.

Sabr hebben o beste broeder of zuster. Heb Sabr totdat je een urgentie krijgt of totdat je een huis vindt via een andere manier. Wellicht dat Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى jouw beloont en deze beproeving een reden laat zijn dat Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى andere deuren van Rizq open laat gaan. Ik vraag Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى om ons allemaal het beste te schenken. Want de meeste van ons zitten in een benarde situatie maar الحمد لله. Hierdoor proef je de zoetheid van het geloof. Geloof is niet alleen ik geloof in Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى en het moet makkelijk gaan anders overtreed ik de wetten van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Nee, geloof is juist wanneer het moeilijk is en wanneer je er alleen voor staat en je voelt je in de steek gelaten dan komen je geloof en je principes naar boven. Wat houd je vol en wat houd je niet vol. Moge Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى ons allemaal succes schenken.