Vraag

186. Wat is het oordeel m.b.t. de bouw van de moskeeën? Zijn er bepaalde richtlijnen omtrent het interieur, het kostenplaatje etc.? Of hoort een moskee zo simpel of goedkoop mogelijk te zijn?

Antwoord

Dit is een goede vraag, hierover zijn Ahaadeeth gekomen. Zo heeft de profeet ﷺ gezegd dat de dag des oordeels niet zal plaatsvinden tot de moskeeën op de kerken lijken. Een andere Hadith was dat de profeet ﷺ zei dat we de joden en christenen in alles zullen na doen. Een van de dingen die de joden en christenen hebben gedaan is het overdrijven in het maken van de kerken, dus hoe ze die versieren.

Een moskee hoort simpel te zijn, dus niet goedkoop maar gewoon normaal. Kwaliteit is natuurlijk nodig maar er hoeft bijvoorbeeld geen kroonluchter van 16000 te zijn. Dit kan beter worden uitgegeven aan iets anders zoals het betalen van de beste docenten in die moskee. Een andere richtlijn is dat de moskee een minaret dient te hebben maar de moskee hoort geen koepel te hebben. Verder is dat er in de moskee niks moet zijn wat afleidt van het gebed zoals posters of tv’s die voor in de moskee zijn opgehangen waardoor mensen kunnen worden afgeleid.

Als laatste dienen we ook te weten dat het doel van de moskee niet alleen het gebed is maar ook kennis overdracht. In de tijd van de profeet ﷺ werd er veel gedaan in de moskee, mensen sliepen daar, aten daar, het was een ontmoetingscentrum voor de ummah en er werd zelfs recht uit gesproken in de moskee als een soort rechtbank. Dit geeft dus aan dat de moskee veel groter is dan het vandaag bij ons de dag is. Verder dient men bid3a te voorkomen in de moskeeën en dat we niet de kerken niet nadoen in hun overdreven gedoe. De minbar dient ook 3 treden te hebben net als in de tijd van de profeet ﷺ.