Vraag

342. 1. Is het toegestaan om een wegenwacht verzekering af te sluiten en wordt dit gezien als noodzakelijk? 2. Wat is datgene waar de geleerden over verschillen van mening? 3. Is het dus zo dat een autoverzekering (omdat je anders niet de weg op mag en dus bijvoorbeeld niet naar je werk kan) een soort van noodzaak is en dus is toegestaan? En een inboedelverzekering is weer niet toegestaan want je kan in je huis wonen zonder die verzekering? Begrijp ik het zo goed?

Antwoord

1. Als het niet anders kan vanwege het type auto en de eisen van de verzekering dan wel en anders is het een kwestie van meningsverschil onder de geleerden.

2. Dit is een vorm van verzekering. En met de verzekering heb je twee meningen. De mening van de meerderheid van de geleerden is dat het nemen van een verzekering niet is toegestaan behalve noodzakelijk. Een mening van de minderheid van de geleerden zegt dat een verzekering wel is toegestaan want dit is een soort van fonds waar iedereen geld in zet omdat het voor een persoon wellicht ondragelijk is om datgene te betalen indien hem of haar wat overkomt. Maar dat is het probleem vandaag de dag. De lasten zijn te groot en dat komt mede door die verzekeringen. Wanneer er iets gebeurd, iedereen is zo verzekerd en het is zo duur geworden, dat als je niet verzekerd bent jij buiten de boot valt en de kosten ondragelijk zijn voor vele mensen. Als het een noodzaak is dan zeggen de geleerden het kan niet anders. Maar er zijn ook veel geleerden die zeggen dat het Haram is. والله أعلم

3. Jazeker, dat klopt. Dit is wat de meeste geleerden zeggen.