Vraag

157. Een afrekening (muhasabah) betekent dat dat het altijd gecombineerd gaat met een straf of hoeft dat niet per se?

Antwoord

Je hebt hisaab en Hiqaab. Hisaab is de afrekening/ beoordeling en Hiqaab is de bestraffing/veroordeling. De Hisaab is dus de balans opmaken en dit is voor de Hiqaab en dit is al pijnlijk. Hier gaat Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى kijken naar wat in de meerderheid is van je daden is, dus goeie daden of slechte daden, je wordt over alle daden gevraagd en je handen en voeten getuigen tegen je. Daarom moet je zoveel mogelijk goeie daden verrichten om je zondes weg te werken, de zonde moet je daarom laten opvolgen door een goeie daad zodat je daarmee de zonde weghaalt.

Bijna iedereen zal worden ondervraagd en bestraft behalve 70000 van de ummah, zij gaan zonder beoordeling en veroordeling naar jannah. De profeet ﷺ zei dat de rahma van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى groot is, met elke van de 70k die zonder beoordeling en veroordeling naar jannah gaan heeft Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى de profeet ﷺ nog 70k gegeven die hij van de beoordeling en veroordeling kan redden. Dat is de rahma van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Deze rahma is voor de beste moslims. Hieronder vallen de profeten, de Sahaba, de moslims die doodgaan in een oorlog voor Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى, de moslims die veel vasten, de geleerde, de moslims die veel sadaqa geven, vooral als ze dat stiekem doen. Daarom beste mensen, graaf een put of zorg voor een weeskind. De profeet ﷺ zei dat sadaqa de woede van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى dooft. Andere goeie aanbiddingen zijn het bidden in het laatste deel van de nacht, lezen van de koran en het onderwijzen van kennis etc.