Vraag

135. Ik heb een vraagje over het ongelovig verklaren van een persoon. Stel dat deze persoon een bepaalde uitspraak doet of een bepaalde daad verricht en uit de Koran en de Sunnah blijkt dat een persoon die dat zegt of doet een kafir is. (Dus geen moslim meer), een duidelijk voorbeeld is dat wanneer een persoon duidelijk shirk heeft gepleegd en hiermee zijn islam teniet doet. Stel deze persoon is iemand die je kent bijv. je buurman en jij weet ook dat hij die kufr heeft begaan, is het dan aan jou om zo een persoon als kafir te zien of wanneer deze persoon ter sprake komt te zeggen dat hij nu een kafir is. Is dit aan jou? Of dien je hierover te zwijgen, hoe ga je hier wijs mee om. Het kan bijv. ook een familielid zijn en dat er bijvoorbeeld tijdens een familiebijeenkomst misschien wel je oom broertje of vader ter sprake komt, en er wordt dan gezegd: “hij of zij is nu kafir.” Is dit aan ons (onwetenden) om dit zo op die manier uit te spreken. Want je doet dan ook takfir op iemand op dat moment, terwijl je misschien niet weet waar die persoon nu is. (Misschien is hij op het moment van die uitspraak wel tawbah aan het verrichten). Wat is de juiste manier om hiermee om te gaan?

Antwoord

Dit is een gevaarlijk onderwerp en is echt afhankelijk van de situatie.

Een daad kan de ene persoon ongelovig maken maar een andere wordt geëxcuseerd vanwege zijn situatie of de reden hierachter.

Mijn advies is om hiermee op te passen behalve als het zo duidelijk als de zon is want de profeet zei dat wanneer iemand een persoon onterecht tot kafir verklaard deze uitspraak op hem terugkeert.