Vraag

97. Hoe kijkt de islam naar de tijdperk naam (voor christus/ na christus), aangezien Jezus ook een plek heeft in de koran. Want wij als mensen zijn gewend om te zeggen dat we leven in 2020 na Christus.

Antwoord

Dat is inderdaad de gregoriaanse kalender, de christelijke kalender. Wij moslims hebben de islamitische kalender, net zoals de joden hun kalender hebben en de Chinezen hun kalender hebben. Zo heeft elk volk zijn kalender. Wat betreft Jezus (Isa (عليه السلام)), die erkennen wij in de Islam en wij geloven ook in Isa(عليه السلام). 

Wat je nu in de praktijk ziet is dat zowel de islamitische als de christelijke jaartelling wordt vermeld, omdat die vaak in gebruik is. Een kalender is niet iets van de religie zelf. Zelfs de profeet ﷺ heeft de islamitische kalender niet geïntroduceerd, maar dat heeft zijn goede vriend Omar ibn al Khataab (رضي الله عنه) gedaan toen hij de leider van de moslims was, dus dat is iets administratief. En wij moslims gebruiken in eerste instantie de islamitische kalender. Maar in de praktijk vandaag de dag wordt daarnaast ook de gregoriaanse (christelijke) kalender gebruikt om verwarring te voorkomen.