Vraag

95. Ik heb tevens ook een vraag omtrent het drijven van handel en de winst die een moslim mag verdienen op een product. Dat wil ik graag uitleggen door middel van een voorbeeld. Veel groothandels werken met een marge regel dat betekend hoe meer je koopt hoe goedkoper het product in aanschaf. Maar stel nou dat Ik als handelaar op de markt sta en mijn product voor een goedkopere prijs verkoop omdat ik die door middel van grote aantallen goedkoper heb verkregen, dan mijn over buurman op de markt. Die heeft het zelfde product bij de zelfde groothandel voor duurder ingekocht heeft. (Aangezien hij niet de middelen heeft om ook groots in te kopen). Dat zou dus betekenen dat ik hem zou benadelen. Maar aan de andere kant als ik mijn prijzen zou verhogen. Zou de klant een (te) hoge prijs voor zijn of haar product betalen dan eigenlijk nodig is. Mijn vraag is dan hoe een moslim correct hoort te handelen in deze situatie of een soortgelijke situatie?

Antwoord

Geen enkel probleem broeder dat is normale marktwerking. Je mag kopen hoe je wil en verkopen hoe je wil broeder, hoe een ander verkoopt is zijn strategie of capaciteit, zolang je maar geen rente of andere haram transacties gebruikt.