Vraag

83. 1. Wanneer je een vraag hebt, omtrent islam en jij stelt deze vraag aan een grote geleerden. Is het dan toegestaan om dezelfde vraag aan meerdere geleerden te stellen nadat jij eigenlijk al antwoord hebt gehad? Maar jij wilt bijvoorbeeld weten of er een meningsverschil is of je wilt de sterkste mening weten?    2. En op basis waarvan is een mening sterker?

Antwoord

1. Shaykh Ibn Uthaymeen zegt dat dit voor een leek(iemand die niet deskundig is op het gebied) niet hoort, je hoort gewoon de meest betrouwbare geleerde/persoon met de meeste kennis te vragen. Maar als je een andere mening leest en vind zonder ernaar te graaien, dan mag je de sterkste mening van de twee nemen zei de shaykh. 

2. Op basis van het bewijs waarin een leek soms of zelfs vaak geen onderscheid in kan maken, waardoor de bewijzen voor hem tegenstrijdig lijken. Die volgt daarom de sterkste/betrouwbaarste geleerde.