68. Wat is de toegestane lengte van het haar voor de man? Ik begreep vaag tot de schouder is hier misschien een bewijs van?

Lichamelijke Verzorging

De lengte van de haren van de profeet ﷺ waren vaak tot de schouder. Hiermee is niet perse een hadith gekomen met een richtlijn voor de lengte van de haren van de man. In sunan abi dawud is er hadith gekomen waarin staat dat jij je haren goed moet verzorgen. Er is een andere hadith gekomen in sahih Bukhari waarin staat dat de profeet ﷺ dat zou doen (zijn haren goed verzorgen). ‘Aisha رضي الله عنه zou zijn haren kammen terwijl hij i3tiqaaf deed in de moskee (dat is wanneer je een tijd lang 10 dagen bijvoorbeeld gedurende de ramadan in de moskee blijft). En dan zou ‘Aisha menstruerende vanuit huis zijn haren kammen. Dus de profeet ﷺ zorgde voor zijn haren. En de regel is dat dit terug keert naar de norm. Dus als de norm van jouw volk is dat zij allemaal lange haren hebben, net zoals de Arabieren vroeger waarbij ook de mannen lange haren hadden, dan moet je niet een raar kapsel nemen. En als de norm nu een nette kapsel is dan moet je geen hanenkam o.i.d. als kapsel nemen. Ook lange haren, indien dit verzorgd is, dan vinden mensen dit niet raar. Er is dus geen specifieke hadith gekomen over de lengte van het haar. Je moet dus kijken naar de norm en je mag niet lijken op de Vrouwen want imitatie van de Vrouwen door de mannen is verboden. والله أعلم.