Vraag

61. Kunt u uitleggen wat de verboden bemiddeling is en de bevestigde bemiddeling?

Antwoord

Ik denk dat u shafaa3a bedoeld. Dit is een groot onderwerp maar zal het kort toelichten. Shafaa3a is eigenlijk dat je voorspraak vraagt of bemiddeling vraagt zodat iets geregeld wordt. Op yawm al qiyama (dag des oordeels) vragen wij dat bijvoorbeeld aan onze profeet Mohammed ﷺ. Dat mag op dat moment wel maar nu niet. Want Mohammed ﷺ is overleden.

Op yawm al qiyama zullen je ouders, jouw kinderen, de salihien, de mujahidien etc ook allemaal een shafaa3a hebben. En in deze dunya vraag je aan Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى direct om bemiddeling. Of je vraagt aan een levende die bijvoorbeeld goeie connecties met een koning heeft of wat dan ook. Het gaat er om wanneer wij dit aspect behandelen in het hoofdstuk tawheed, en ik denk dat je het daar over hebt, dat je geen shafaa3a moet vragen aan de doden. Omdat zij zogenaamd dichter bij Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى staan dan jij. Vraag direct aan Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى.