Vraag

42. Is de moeder uitschelden een kwalijke zaak binnen in de islam? Zijn hier overleveringen over? Het uitschelden van de moeders komt tegenwoordig vaak voor.

Antwoord

Zonder twijfel is het uitschelden van iemands moeder een van de grootste zondes binnen de islam. Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zegt: jullie heer heeft bepaald dat jullie niets of niemand aanbidden naast hem behalve hem en dat jullie goed zijn tegenover jullie ouders. Dus als het goed zijn tegenover de ouders gelijk na het aanbidden van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى komt als een goede daad dan is het slecht zijn tegen de ouder automatisch een van de grootste zonde na shirk. Zo staat dat in vele ahadeeth en de meest toepasselijke hadith hierbij is wellicht de uitspraak van de profeet ﷺ waarin hij zegt: Van de grootste zondes of van de ergste daden is dat een persoon zijn eigen ouders uitscheld. Zij zeiden Ya rasul Allah hoe kan iemand zijn eigen ouders uitschelden? Waarop de profeet ﷺ zei: hij scheldt de ouders van iemand anders uit waarna zijn eigen ouders worden uitgescholden. Oftewel, als je het uitschelden van je eigen ouders hebt veroorzaakt dan is het alsof jij je eigen ouders hebt uitgescholden.