Vraag

40. Mag je Nike Kleding dragen?

Antwoord

Ik snap dat het moeilijk is, ik snap dat het pijn doet, ik snap dat het gevoelig ligt, ik snap dat veel jongens verslaafd zijn aan hun Nike techpakken. Maar Nike is shirk en shirk is Nike heel simpel. Wat is Nike? Nike is volgens de griekse mushrikeen de god van overwinning en was het maar waar als ze hiermee Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى bedoelen. Nee, zij hebben vele goden. Zeus etc. Nike is dus volgens de mythe, de god van overwinning.

Geleerden hebben het hierover gehad, sommige zeggen zelfs het is helemaal haram onder andere Shaykh al 3alama Ahmad An-Najmi رحمه الله. De makkelijkste fatwa die ik jullie kan geven om de pijn een beetje te verzachten is de fatwa van Shaykh Ubaid Al-Jaabirie رحمه الله. Hij zei onder kleding mag wel, binnen kleding ook en boven kleding niet. Een broek dat mag, een hemd onder je kleding (t-shirt/trui/vest/overhemd/Qamis) mag, ondergoed mag, schoenen mogen ook. Boven kleding mag niet (vest/t-shirt/petten etc).

Waarom mag boven kleding niet? Boven kleding is een vorm van verering terwijl onder kleding eigenlijk een vorm van vernedering is. Stel iemand zou een shirt dragen van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Jij zou boos worden als iemand daarmee naar het toilet gaat of daarmee in een lounge zit of zich op rare plekken bevindt. Stel hij zou Allah op zijn schoen, a3udubillah, hebben staan dan zou jij ontploffen. Al gaat hij daarmee naar de moskee. En zo ook het tegenoverstelde met shirk. Wat bij tawheed slecht is, is bij shirk goed. En wat bij tawheed goed is, is bij shirk slecht.

Een schoen met shirk erop boeit ons niet aangezien de kuffaar dat zelf willen. Stel er zou Allah op een schoen of op een broek staan al geef je een moslim een miljard euro hij draagt deze niet. En als hij hem dan toch draagt Allahu a3lam wat de andere moslims wel niet zullen zeggen of doen met deze persoon. والله أعلم