371. Als het gaat om de zakaat, mag je dit geven aan een familielid die in Marokko net rond kan komen(dus wel huur betaald en wat overhoudt om voor eten op tafel te zorgen, ya3ni heeft het niet breed en komt net rond) of moet je het echt geven aan zij die het zwaarder hebben?

Geen categorie

Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zegt in de Quran: “De Sadaqaat (de zakaat in dit geval) is voor de fukarah en voor de masakien”. Een fakier is een arme die niets heeft voor dezelfde dag. Oftewel, hij heeft niet eens genoeg om de dag te overleven. Een meskien is ook een arme. De meskien heeft wel wat geld etc maar niet genoeg voor een heel jaar zeggen de geleerden (het betekent dus niet dat hij/zij niets heeft). Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zegt in het verhaal van musa al khadr: Wat betreft het schip dat was voor arme mensen die op zee aan het werken waren. ZIj waren vissers en hadden een vissersbootje maar zij zijn arm. Waarom zijn zij arm? Omdat zij bijvoorbeeld hun schip niet kunnen vervangen/repareren. Dus wat deze mensen in Marokko betreft. Stel zij hebben genoeg voor de huur en net genoeg voor eten maar stel de koelkast of wasmachine gaat kapot of zij hebben schoenen nodig of wat dan ook. Dan moeten zij dit uitstellen of zij zullen het uberhaupt niet kopen of vervangen omdat zij daar het geld er niet voor hebben. Dit zijn mensen die recht hebben op onze zakaat. En als dit een familielid is dan heb je twee beloningen. Één beloning voor het uitgeven van de zakaat en de andere beloning omdat het een familielid is بارك الله فيك.