Vraag

349. Ik heb een keer gehoord dat er overlevering is dat geen hoofdpijn hebben een teken is van het hellevuur. In hoeverre klopt dit?

Antwoord

Diegene bedoelt een hadith van de profeet ﷺ waarin de profeet ﷺ een bedoeïne vroeg over twee veel voorkomende ziektes. Die gene had nooit last van een ziekte waaronder een soort hoofdpijn of koorts. En toen zei de profeet ﷺ degene die wilt kijken naar iemand van jahannam kijk naar deze persoon. Oftewel, een moslim moet moeilijke omstandigheden meemaken in zijn leven. En het ontbreken van tegenslagen en alleen maar goede dingen meemaken is meestal voor de kuffaar en voor de mensen waar Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى niet het goede mee voor heeft. Zo wordt hij extra bestraft op yawm al qiyama. Een moslim maakt goede tijden en slechte tijden mee. En deze slechte tijden heeft een moslim nodig zodat deze jouw zondes zullen wissen. En Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى beproeft alleen de mensen van wie hij houdt.