Vraag

304. Wat betekenen dromen eigenlijk? Kan het zo zijn dat je een droom hebt en het later werkelijkheid wordt?  Men heeft ook wel zo’n “déjà vu” gevoel en ik vroeg me af of dit iets betekent.  Ook wordt er gedroomd over mensen nadat ze overleden zijn en niet op een positieve manier. Heeft dit ook een betekenis?

Antwoord

Dromen zijn onder te verdelen in drie categorieën zoals de profeet saws heeft gezegd:

– Een goede droom, deze is van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى;

– Een nachtmerrie, deze is van de Shaytan;

– Als jij constant praat of denk over iets dan kan jij dit terug zien in jouw dromen. Dus het heeft te maken met wat je hebt gezien, wie het heeft gezien, en over wie je wat hebt gezien. 

Het bestaat, het is een kunst, en het is een gift van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Sommige mensen kunnen dromen uitleggen, maar 90% van de mensen overdrijven hierin en op een gegeven moment wordt het bijna bijgeloof of kwakzalverij. 

Het is iets wat bestaat en het kan hooguit een aanwijzing zijn, maar het is zeker geen feit. 

Vaak is het ook fictie. En het is zeker geen openbaring van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Het moet geen bijgeloof worden in de zin van dat jij jouw leven laat afhangen van een bepaalde droom. Of dat je juist wacht op een droom, voordat je iets gaat doen.