Vraag

271. Wat wordt er bedoeld met de natuurlijke aanleg (fitrah)?

Antwoord

Al Fitrah is natuurlijke aanleg. Het is een soort compas of gevoel, die een ieder van ons heeft en die wijst richting tawheed. Elk mens voelt van binnen dat Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى er moet zijn. Dat er een schepper van dit heelal. Dat is Al Fitrah. Daarom zegt de profeet ﷺ ook dat iedereen wordt geboren op Al Fitrah. Je ouders maken jou joods, christen of een vuur aanbidder.

De profeet ﷺ heeft moslim niet genoemd in deze Hadith, omdat je al moslim bent vanuit geboorte. Dus als iemand jou zo zou laten en je zou niet besmet worden met een verkeerde opvoeding of een verkeerde omgeving en jou helemaal alleen zou laten dan zou je na een tijdje weten dat er een God is die aanbeden moet worden.

Daarom zie je subhan Allah dat er mensen in de jungle, in the middle of nowhere, een schepper aanbidden.