Vraag

27. Hoe zit het met het missen van het verplichte vrijdagsgebed vanwege school of andere zaken? Heb je daar schuld aan?

Antwoord

Wat betreft het missen van het vrijdagsgebed vanwege school. Allereerst moeten wij twee categorieën van elkaar onderscheiden. Sommige studenten zijn minder jarige en sommige studenten zijn meerder jarig oftewel volwassen. Het antwoord dat ik zal geven gaat enkel over de gene die islamitisch gezien volwassen zijn. Het gaat dus niet over de minderjarige en wanneer ik het heb over de gene die volwassen zijn dan zeg ik duidelijk, net zoals de islam zegt en wat de profeet saws ons heeft geleerd, dat salaat al jumu’a verplicht is.

In het algemeen zijn er zware ahadeeth gekomen over het gezamenlijk bidden. Let op, het gaat alleen over de mannen en niet over de vrouwen. En de ahadeeth zijn nog zwaarder als het gaat over salaat al jumu’a (het vrijdagsgebed). De profeet ﷺ zegt: de gene die drie keer opzettelijk salaat al jumua’ mist, Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى verzegelt zijn hart. Met andere woorden game over. Dit is wat je begrijpt uit de hadith. Wat blijft is dat deze volwassen student op school zit. Wat blijft is dat wij kijken waar zit deze school. Als er in een omtrek van 3 a 5 kilometer geen moskee is, dan is salaat al jumu’a niet op hem verplicht wanneer hij bij die school is rond het tijdstip van salaat al jumu’a. Simpelweg omdat hij de adhaan niet kan horen. Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zegt in surah al jumu’a
“O, jullie die geloven als er wordt opgeroepen tot het vrijdag gebed haast je dan naar tot het gedenken van Allah.”

Dus je hoort de oproep en je haast je. Je hoort de Adhaan en je haast je. Als je de adhaan niet hoort of nog erger niet kan horen dan is salaat al jumu’a niet verplicht dan is het wel aanbevolen om salaat al jumu’a bij te wonen in een moskee die zich wat verderweg bevindt. Is het verplicht in dat geval? Nee. Is het sunnah muakkadah voor jou? Ja.

Maar wanneer je de adhaan hoort, en de adhan is الحمد لله steeds meer te horen in Nederland, en vooral tijdens salaat al jumu’a. En الحمد لله dit is een grondwettelijkrecht. Dan is salaat al jumu’a ten alle tijden voor de mannen verplicht. Dus probeer je dag zo te plannen dat je dan vrij bent of dan een pauze neemt. Misschien kan je op vrijdag een iets langere pauze nemen en de andere dagen van de week lever je wat pauze in zodat je salaat al jumu’a kunt verrichten. En de verantwoordelijkheid op de imams en de vernatwoordelijkheid voor de moskee is om salaat al jumu’a strak te plannen zodat de werknemers en de studenten hun dagen goed kunnen plannen om salaat al-jumu’a bij te wonen. Bijvoorbeeld van 13:30 tot 14:30 in de zomer en van 12:30:tot 13:30 in de winter. En zo maken wij het elkaar makkelijk.

Is salaat al jumu’a verplicht voor de minderjarige? Nee.
Is salaat al jumu’a verplicht voor de Vrouwen? Ten alle tijden nee.
Is salaat al jumu’a verplicht voor degene die de adhaan niet hoort of niet kan horen? Nee.
Is salaat al jumu’a verplicht voor degene die de adhaan hoort en het is een volwassen moslim man? Ja
En wanneer de volwassen moslim man salaat al jumu’a drie keert mist dan loopt hij het risico dat Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zijn hart verzegeld.