Vraag

244. Ik heb begrepen dat het gebed in de tijd van onze profeet veel uitgebreider was, uit mijn hoofd 50 gebeden per dag. Klopt dit? Zo ja; hoe is het tot stand gekomen dat we vandaag de dag 5 verplichte gebeden hebben? Zou je dit kunnen uitleggen?

Antwoord

Niet in de tijd van de profeet ﷺ. 

Maar het eerste bevel tijdens Al Isra Wal Mi3raj toen de profeet ﷺ de hemelreis had gemaakt, toen zei Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى dat het gebed 50 keer per dag verricht moest worden. 

En Musa (عليه السلام) zei ik heb meer ervaring met de mensen, ik heb meer ervaring met Banu Israil, jouw volk kan dit niet aan. Vraag om minder. Toen werd het 40. Musa (عليه السلام) zei weer vraag om minder en doen werd het 30, 20, 10 en al laatste 5. 

Toen zei Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى het is vijf en het telt voor vijftig en het wordt niet meer veranderd. Dit is het verhaal in het kort hoe het is gegaan.