Vraag

218. Is het vieren van verjaardagen toegestaan?

Antwoord

Een verjaardag is een niet islamitisch feest. De profeet ﷺ zegt: Wie een volk immiteert die behoort tot hun. Zoals staat in sunan abi dawud en sahih is verklaard door shaykh Al-Albani. Dus het vieren van verjaardagen in de Islam is niet toegestaan.

Er valt eigenlijk niet veel te vieren. Een persoon is een jaar dichter bij de dood gekomen. Een persoon moet zijn prestaties vieren en de prestaties van zijn kinderen. Dus wanneer onze kinderen een hizb hebben geleerd van de Quran of een goed rapport hebben dan zou je dat moeten vieren zodat wij kinderen laten zien dat feesten verbonden zijn aan prestaties. En daarnaast ook Eid Al-Fitr en Eid Al-Adha dat zijn twee dagen die wij uitbundig zouden moeten vieren net als hoe wij de vrijdag extra aandacht zouden moeten geven door middel van het bereiden van een speciaal gerecht etc.

Dus wij moslims vieren de feestdagen zoals de bruiloften, 3aqieqa, Eid Al-Fitr, Eid Al-Adha etc. Ook zouden wij dus de prestaties van onze kinderen vieren wanneer ze één, twee, drie ahzaab hebben geleerd of een goed rapport hebben of de hele Quran uit hun hoofd hebben geleerd. Waarom? Dan ziet de rest van de omgeving dat en dan worden zijn gemotiveerd en hierdoor beïnvloed om zo ook goede dingen te doen. Wat verjaardagen betreft, dat is een niet islamitisch feest. Een feest van de kuffaar en daar doen wij niet aan mee en daar mogen wij niet aan mee doen. Je dient na te denken wat heb ik vorig jaar gedaan en wat kan ik dit jaar doen om meer hassanaat te verdienen.