Vraag

189. 1. Ik heb een vraagje omtrent het inkorten van de gebeden. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat hij zijn gebeden inkort omdat hij dagelijks 50km naar werk rijdt en weer 50km terug. Hij geeft aan dat hij dus dhor en asr samenvoegt en inkort omdat het meer is dan 80km. Is dit de correct handelswijze? 2. Hoe zit het als je voor een enkele reis meer dan 83km moet reizen? Is het dan wel toegestaan om het gebed in te korten? En geldt die 83km dan ook als je met de auto reist of enkel te voet? 3. Vanaf wanneer mag je het gebed inkorten?

Antwoord

1. Dat is niet correct volgens de sterkste mening hierin. De minimale afstand van een loopafstand van één dag en nacht wordt door de geleerde geschaald op 83 km en dat geldt voor een enkele reis!

2. Geen enkel probleem. Te voet, met de auto, helikopter, vliegtuig etc. Het vervoersmiddel maakt niet uit. Zodra jij meer dan 83km voor een enkele reis moet afleggen dan mag je gewoon inkorten. Het is dus vanaf 83km en dat is de juiste mening en de makkelijkste mening.
Het bewijs hiervoor is de hadith waarin de profeet ﷺ zegt: Een vrouw die gelooft in Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى en in de dag des oordeels mag geen afstand overbruggen van één dag en één nacht behalve met een mahram. Deze afstand is geschaald op 83km. Wat als de afstand 830kmis of 8000km richting Australië in 24 uur omdat dat tegenwoordig kan met een vliegtuig? Dat maakt allemaal niets uit. Vanaf 83km heeft een vrouw een mahram nodig. Dit betekent dus ook dat vanaf 83km jij het gebed mag inkorten en samenvoegen. Ook heb je een vergunning om niet te vasten als je dat zou willen tijdens de ramadan. Deze dag kan je dan later inhalen etc.

3. Vanaf wanneer mag ik inkorten? Is dat wanneer ik nog thuis ben? Nee. Thuis zou je wel alvast mogen samenvoegen maar je mag niet inkorten? Mag ik het gebed inkorten als ik mijn straat uit rijd? Nee. Je mag het gebed inkorten vanaf het moment dat je een paar kilometer buiten de stad bent. Om precies te zijn, zoals staat in een aantal ahadeeth, totdat je de huizen van jouw stad niet meer ziet. Dus stel je rijdt Amsterdam uit op de A10, en de reis die je gaat maken is op de heen weg minimaal 83km, en je kijkt naar achter en je ziet Amsterdam niet meer en geen enkel gebouw of huis dat met Amsterdam te maken heeft dan kan je het gebed inkorten. والله أعلم.