Vraag

108. Is het toegestaan om aandelen te verhandelen op de beurs. Simpelweg door het kopen van ondergewaardeerde aandelen en door het verkopen van overgewaardeerde aandelen?

Antwoord

Aandelen is een groot hoofdstuk binnen de islam omdat sommige zaken duidelijk zijn en sommige zijn onduidelijk vanwege speculaties en allerlei factoren. Maar de vuistregel is dat jij een aandeel mag kopen als het zo is dat wanneer jij in theorie 51% van het bedrijf bezit in aandelen jij de eigenaar bent van dat bedrijf. Aandelen kun je ziet als de plaatselijke pizzeria. In de lokale pizzeria kun jij ook aandelen in kopen. Je kunt instappen voor 20%, 30% etc. Maar wanneer jij instapt voor 50% en helemaal voor 51% dan heb jij het voor het zeggen. Bij 50% kan de ander niet zonder jouw en bij 51% heb jij het voor het zeggen. Als het zo is dat het echt realistische aandelen zijn dan is het toegestaan. Maar wat je nu heel veel hebt zoals speculaties en andere zaken dat is allemaal niet toegestaan. Dus pas hier goed op