107. Ik heb een vraagje wat betreft het uiterlijk van het menselijke lichaam. Wanneer valt iets onder het aanpassen/veranderen van Allah’s creatie en wanneer niet. Je ziet veel mensen vandaag de dag dingen veranderen aan hun uiterlijk zoals neus of lippen of andere onderdelen. En hoe zit het met het gebit of een haarimplantatie? Mag je daar aan wat veranderen? Denk aan een beugel, tanden bleken of facings (een soort laag over je gebit heen voor een strak gebit). Wat zeggen de geleerden hierover?

Lichamelijke Verzorging

Alles wat jij had en wat jij niet meer hebt en wat wordt beschouwd als een tekortkoming mag jij corrigeren of repareren. Net zoals het gebit (tanden die jij kwijt bent) of een neus (die jij kwijt bent).

Een van de sahaba in de tijd van de profeet ﷺ had twee keer een zilveren neus en toen dat ging rotten kreeg hij een gouden neus. En zo ook jouw haren. Er staat in een hadith dat er een engel kwam naar een kale man en de engel veegde over zijn hoofd waardoor hij weer haren had. Dit wordt beschouwd als een hele grote tekortkoming. Ook een hele grote moedervlek die het gezicht bedekt. Dus alles wat medisch gezien echt een kwaal is.

Maar pure cosmetische ingrepen zoals het vullen van de lippen is niet toegestaan. Een beugel is weer wel toegestaan want dat wordt echt gezien als een mankement. Tandenbleken is niets veranderen maar het witter maken van jouw tanden (dus is het toegestaan). Dit is ook iets wat jij natuurlijk zou kunnen bereiken door goed te poetsen of iets dergelijks. Shaykh Ibn Uthaymeen رحمه الله zegt alles wat medisch is, is altijd toegestaan. Iets wat cosmetisch is dien je te onderzoeken of dat is toegestaan of niet.