Vraag

28. Wanneer mag je geld vragen voor lessen over de islam en wanneer niet?

Antwoord

In het algemeenheid zou je in principe een bijdrage kunnen vragen voor gezinskunde, Arabisch en/of kinderlessen. Zaken die echt intensief zijn die niet te combineren zijn met een normale arbeidsverhouding vooral in Nederland. Daarvoor kun je lesgeld vragen zodat dit jouw baan wordt. Net zoals een docent op school zijn een hele normale baan is zo ook buiten school. Waar je geen geld voor mag vragen is khutbah jumu’a, dat gebeurt tot op de dag van vandaag. Inval khatib, inval imaam het bedrag dat zij hiervoor vragen varieert van 50 tot 150 euro per khutbah a3udubillah. En ook algemene lezingen daar hoor je geen geld voor te vragen. 

Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zegt ook in de Quran tegen zijn profeet ﷺ dat hij moet zeggen: 

Zeg ik vraag hier geen beloning voor. Waarom? Jouw beloning ligt bij Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. 

Dus je moet onderscheid maken tussen algemene islamitische kennis (zoals Hadith lessen, hoe je moet bidden, hoe je de wudu moet verrichten, verhalen van de profeten, etc.). Tegenwoordig zijn er mensen a3udubillah waar ze zelfs online, voor een online les dieal gegeven is, waar je 60 euro of 120 euro moet betalen om op een portaal te komen. Dit is geldklopperij en zo is de islam nooit verspreid, en zo wordt de islam nooit verspreid en zo hoort de islam niet verspreid te worden. Het enige wat je dan aan het verspreiden bent zijn je bankgegevens en niet islamitische kennis. 

Als er ergens een taalinstituut is of een school voor arabische wetenschappen, kinderlessen, gezinskunde, echt zaken die intensief zijn. Dus niet een eenmalige lezing. In het algemeenheid mag je voor bepaalde vakken een vergoeding vragen omdat het intensief is. 

Wat niet mag is dat het showbusiness wordt, waarbij bewust geen lessen worden gegeven in moskeeën maar in collegezalen van moskeeën of andere mensen die online modules verkopen van een les die zij al hebben gegeven. Doe je dat dan nodig je niet uit naar Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى , maar dan nodig je uit naar jouw portemonnee. 

Ga niet handelen met het woord van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى dat hoort niet. Onze religie is heilig, dit zijn principes en principes horen boven geld te staan. Geld hoort in ieder geval niet het doel te zijn. Dit is niet het doel wanneer een les 8 euro of minder is, maar wel wanneer er tarieven worden gehanteerd in de honderden euro’s.