Vraag

58. Stel je bent buiten en gebedstijd is aangebroken en je kan nergens binnen bidden maar je bent wel met de auto. Is het dan toegestaan dat je zittend bidt in je auto of moet je dan buiten ergens staand gaan bidden? Zie vaak mensen in hun auto bidden maar als ik op internet er naar op zoek ga is dit eigenlijk niet toegestaan als je fysiek in staat bent om staand te bidden.

Antwoord

Alleen Nafilah gebeden (vrijwillige gebed) mag je altijd zitten bidden. Faridah gebed (de verplichte gebeden) mag je nooit zittend bidden. Behalve als je ziek bent in de zin van dat je niet kan staan. En dan is het de sunnah dat je zit op de grond in plaats van zitten op een stoel. In de hadith staat kleermaker zit op de grond. Dus wat deze mensen doen in hun auto zittend bidden, terwijl zij ook bij een tankstation of waar dan ook hun sajada kunnen spreiden, is fout en hun gebed is ongeldig. Ook onze zusters, onderweg naar Marokko, is het een soort van standaard geworden om te stoppen en zittend te gaan bidden omdat ze niet staand buiten willen bidden. Dit is fout. Schaam je op de plekken waar Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zegt dat jij je moet schamen. Wat betreft de verplichtingen van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى omtrent het staand bidden dan moet jij staand bidden. Kan je niet staand bidden dan bid je zittend. Kan je niet zittend bidden dan bid je liggend. Zo heeft de profeet saws het aan ons uitgelegd.