Vraag

3. Betreffende het dodengebed. Hoe zit het met de tasliem van het dodengebed. Ik heb gelezen (op abukhadeeja.com) dat bij de tasliem alleen rechts groeten voldoet en dat je ook rechts en links mag groeten. Als je de imam twee keer salam alaikoum warahmatu Allah hoort zeggen, mag je dan 1 maal rechts doen of moet je dan rechts en links doen?

Antwoord

Klopt wat betreft de tasliem. Maar dat is zelfs zo tijdens het verplicht gebed eentje volstaat aan een keer zoals je ze heel veel in marokko ziet doen. Dus alleen de tasliem aan de rechter zijde volstaat. Maar allebei is ook van de sunnah. Het is sowieso de sunnah bij het verplichte gebed en in het vrijwillige gebed om meestal te doen.

In elk geval volg jij de imam. Dus als de imam een keer de salaam geeft, dus alleen rechts, dan geef jij alleen de tasliem rechts. Geeft de imam twee keer de tasliem dan geef jij ook twee keer de tasliem. Als volger volg je altijd de imam precies in dat gene in wat hij doet. Bid jij alleen (of leidt jij het gebed) dan heb jij zelf de keuze.