Vraag

251. Is al khannas aanwezig in de maand ramadan?

Antwoord

Al khannaas (de shaytaan die waswas geeft maar die ook snel weg vlucht). De shayateen zijn opgesloten in de maand ramadan. Maar in de hadith staat de grote moeilijke shayateen. De kleine shayateen zijn nog vrij en die hebben ook een waswas. En sommige geleerden zeggen al zijn de grote moeilijke shayateen opgesloten dan kunnen ze nog steeds al waswaas hebben maar veel minder. Net als Iblies, hij is uit het paradijs verbannen, maar hij had nog steeds invloed op Adam عليه السلام door middel van al waswaas (influisteringen). Al khannaas vlucht weg wanneer de naam van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى wordt genoemd en wanneer de Quran wordt gereciteerd. Dus de duivels zijn nog steeds aanwezig in de maand ramadan maar hun invloed is beperkt.