Vraag

20. Klopt het dat t beter is om isha laat in de nacht te bidden als je het gebed niet in gemeenschap hebt gebeden?

Antwoord

De nacht in arabische termen begint van Salaat al Maghreb tot Salaat al Fajr. In de Arabische cultuur begint de avond al na asr. Dat heeft te maken met de zonnestand en zo hoort het ook. Een nacht begint vanaf het moment dat de zon onder gaat en dit kun je controleren bij het KNMI en dat is Salaat al Maghreb. De nacht is tot het Fajr gebed. Een nacht verdeel je in drie delen door de tijd van maghreb tot Fadjr door drie te delen. Als je in de moskee bidt dan bid je gewoon met de moskee en dan bid je Isha met de moskee. Stel je kunt niet met de jamaa3a bidden om wat voor reden dan ook. Dan is het Sunnah om het isha gebed uit te stellen en daar krijg je extra beloning voor. In de praktijk komt het er op neer dat het goed is om dit af en toe te doen.

Wat is de wijsheid hierachter als je dit alleen doet of zelfs met een groep? De wijsheid hierachter is dat er dan weining mensen op aarde aan het bidden zijn. Jij bent dan een van de weinige mensen die Allah dan aanbidden. Dan ben jij net als een kaars in het duister. En wanneer valt een kaars extra op? Deze valt extra op in het donker wanneer er in kilometers niets anders schijnt behalve deze kaars en dat is de wijsheid hierachter. En hier zijn meerdere ahadeeth over.