Vraag

155. Tegenwoordig zie je veel mensen naar plekken gaan waar iemand overleden is. Ze zetten vervolgens bloemen neer en gaan dan met een groep rouwen voor die persoon. Is dit toegestaan?

Antwoord

Het gaan naar het graf is toegestaan. De profeet ﷺ heeft gezegd bezoek de graven want het doet jullie denken aan het hiernamaals. De profeet ﷺ zou zelf ook het graf van zijn moeder bezoeken ondanks dat zijn moeder op kufr gestorven is. Dus daar is niets mis mee. Als de overleden persoon ook moslim is dan verricht je ook dua voor hem/haar en istighfaar etc.

Het plaatsen van bloemen en andere onzinnige zaken is eingenlijk een imitatie van de kuffaar en daar heeft de dode niets aan. Het geld voor de bloemen, al is het maar een paar euro’s, kunnen zij beter aan de armen geven met de intentie dat het geld als sadaqa dient voor de overledene. Zo voelt de overledene het ook in zijn/haar graf. Het graf van de overledene wordt ruimer, de zondes van de overledene worden uitgewist etc. En wij horen onze mede moslims op een rustige manier uit te leggen dat je hun emoties begrijpt maar het gaat om de feiten, om de hassanaat. Aan jouw emoties heeft de dode niet veel aan. Waar de overledene wat aan heeft zijn jouw ad3iya (meervoud van dua), jouw sadaqa, jouw goede woorden, een umrah of hadj verrichten voor deze persoon en al het goede wat je voor deze persoon doet. Bloemen of iets dergelijks heeft de overledene niets aan.