Vraag

81. 1. Wanneer is het toegestaan om tijdens de wudu over de sokken te vegen? Is dit dan ook thuis toegestaan? 2. Hoe zit het met schoenen? Geldt hierbij dezelfde regelgeving als bij de sokken? Ik heb wel eens gezien dat men over zijn schoenen veegt.

Antwoord

1. Stel je voor je staat op bij salaat al Fajr en de adhaan is net geweest. Je verricht wudu en je wast dus ook je voeten. Vanaf dat moment trek jij sokken aan. Dan mag je 24 uur lang over die sokken vegen. Als je jouw sokken uit doet terwijl je wudu hebt en je trekt je sokken daarna weer aan dan is er niets aan de hand. Maar als je wudu is verbroken en je doet jouw sokken uit dan mag je er niet meer over vegen. Houd jij je sokken gewoon aan wanneer jouw wudu is verbroken (dus je had eerst wudu en je wudu is daarna verbroken maar je hebt je sokken aangehouden terwijl jouw wudu is verbroken) dan mag je er over vegen. Het maakt niet uit waar jij je bevindt. Als je op reis bent dan mag je zelfs 3 dagen en 3 nachten over jouw sokken vegen (72 uur in totaal).

2. Schoenen niet بارك الله فيك, daarover is er geen sterke Hadith dat de profeet ﷺ het heeft gedaan.