Vraag

182.Is het toegestaan om producten die niet zijn toegestaan voor de moslim weg te geven aan je buren (Bijvoorbeeld voedsel dat alcohol of varkensgelatine bevat of een fles alcohol)?

Antwoord

Dat hangt er vanaf of deze producten puur haram en slecht zijn of dat het slecht kan zijn en goed kan zijn. Bijvoorbeeld een fles alcohol of een fles wijn. Deze dingen zijn puur slecht, puur haram en die dien je kapot te maken en weg te gooien in de glasbak etc. Dit mag je niet weggeven ook niet aan een kaafir. Maar zijde kleding bijvoorbeeld mag je als moslim man niet dragen (moslima’s wel). Omar ibn Al-Khattaab رضي الله عنه kreeg dit van de profeet ﷺ en Omar werd verdrietig. Hij zei Ya rasool Allah jij geeft mij dit terwijl ik jou vlak hiervoor heb horen zeggen dit is de kleding van mensen die eigenlijk geen overwinning zullen bereiken op de dag des oordeels (oftewel mensen van jahanam). Hij ﷺ zei, Ya Omar ik heb het niet aan jou gegeven om te dragen. Verkoop het of doe er mee wat jij wilt. En Omar رضي الله عنه stuurde het als cadeau naar een mushrik broer van hem in Mekka. Dus dit is zijde en is niet haram in essentie maar het is haram om te dragen voor de moslimman. Dit onderscheid moet je dus maken. Iets wat puur haram is zoals alcohol, wijn, sigaretten, drugs etc mag je niet weggeven ook niet aan de kuffaar. Maar iets wat voor ons haram is en wat zij gewoon dragen omdat zij geen religie hebben of wat dan ook dat zou je wel aan hun kunnen geven.