Het sluiten van de ogen tijdens het gebed

Geen categorie

Vraag:

En mag hij zijn ogen sluiten tijdens het gebed?

Antwoord:

Nee, het sluiten van de ogen is niet verordend. Echter, hij houdt zich bezig met zijn gebed door zich te concentreren op zijn gebed, zonder het sluiten van zijn ogen.

Vraag:

Sommige fiqh geleerden zijn van mening dat als degene die bidt zijn ogen sluit tijdens het gebed, waardoor hij meer concentratie krijgt dan is dat beter?

Antwoord:

Alles wat niet is overgeleverd van de profeet ‎ﷺ dat hoort niet. Noch de profeet ‎ﷺ noch de metgezellen sloten hun ogen. Sterker nog er werd gezegd dat dat van de daden van de joden zijn. Dus de soennah is dat de ogen niet gesloten worden tijdens het gebed alleen als daar een reden voor is. Zoals wanneer er een harde wind blaast waarin stof zit dat hem schade toebrengt, hij doet dan zijn ogen dicht totdat deze harde wind ophoudt. Of hij bedekt -en dat is geen probleem in shaa Allaah- ter bescherming zijn gezicht, mond of neus als daar noodzaak aan is. Want de oorsprong is dat zijn gezicht onbedekt blijft. Dus hij doet de roekoe’ en soedjoed terwijl zijn gezicht onbedekt is, niet bedekt door iets. Dit is de soennah die de profeet ‎ﷺ en de metgezellen hebben gepraktiseerd.

Door de nobele grote geleerde shaykh Abdel’aziez bin Baaz

Bron: http://www.sahab.net/forums/index.php?showtopic=131275