Kies zorgvuldig uit van wie je kennis neemt

Geen categorie

En de mensen van kennis zijn bekend. Niet iedereen die een diploma heeft, afgestudeerd is aan een faculteit, overleveringen of verzen heeft gememoriseerd of boeken heeft gelezen, is een geleerde.

De geleerden zijn bekend bij de mensen. Maar sommige mensen, of (beter gezegd) veel van de mensen, willen enkel (iemand) die hen aanstaat. Zij zoeken iemand die hen aanstaat, ook al behoort deze persoon tot de meest onwetende mensen of tot de meest dwalende mensen. Waar het hem om gaat is dat hij zijn begeerten en verlangens tegemoetkomt. En dit is een groot gevaar, vooral in deze tijd.

De geleerden zijn afgenomen en de reciteurs zijn toegenomen. De reciteurs zijn toegenomen en de geleerden zijn afgenomen. En in zijn uitspraak (zegt de profeet) ‎ﷺ:

‘Voorwaar, Allaah heft deze kennis niet op door deze weg te nemen uit de borsten van de mannen, maar de kennis wordt opgeheven door het overlijden van de geleerden. Totdat er geen geleerde meer over is en de mensen onwetende leiders nemen (om hen te vragen). En zij geven hen dan Fatwa zonder kennis, waardoor zij zelf afdwalen en (anderen) doen afdwalen.’

En er is geen verandering van situatie mogelijk en geen kracht, behalve bij Allaah. Wij vrezen dat dit begonnen is in onze tijd. Daarom dienen wij op te passen, te vrezen en voorzichtig te zijn. Wij dienen de mensen van kennis en de betrouwbare mensen (zorgvuldig) uit te kiezen, naargelang de mogelijkheid en naargelang de aanwezigen. Wat betreft de (grote) geleerden van vroeger: zij zijn heengegaan. Maar wij dienen de besten van de aanwezigen uit te kiezen.

Vrees Allaah, naargelang jullie kunnen. Ik vraag Allaah dat hij ons en jullie succes schenkt in het kennen van de waarheid en het handelen ernaar. En de vrede en zegeningen over onze profeet Mohammed en over zijn familie en metgezellen. 

Shaykh Saalih al Fawzaan