Een persoon vast maar voert veel nutteloze gesprekken in zijn zittingen, is zijn vasten correct of niet?

Geen categorie

Vraag: Een persoon vast maar voert veel nutteloze gespreken in zijn zittingen, is zijn vasten correct of niet?

Antwoord:

Zijn vasten is correct, maar een vastende hoort zijn vasten onder te dompelen in aanbiddingen zoals bidden, Koran lezen, Allaah gedenken (dhikr) en andere zaken. Wat betreft nutteloos gepraat, dat is verlies voor een mens, of hij nou een vastende is of een niet-vastende, omdat de profeet ﷺ heeft gezegd:

‘Wie gelooft in Allaah en in de Dag des Oordeels, laat hij iets goeds zeggen of zwijgen.‘ Bukhari en Muslim

Daarnaast gaan met nutteloos gepraat soms verboden woorden gepaard, zoals roddelen of het spotten met iemand of dergelijke. Een verstandige persoon dient dus over zijn tong te waken bij alles waar geen profijt in zit, of hij nou vastende is of niet.

Shaykh ibn ‘Uthaymien, Noer ‘Ala Darb 7/182