Het vasten verbreken tijdens examens

Geen categorie

Vraag: Dit jaar zijn de examens tijdens de gezegende maand Ramadaan en onze school is op een (verre) afstand van ons, wat het vasten voor ons moeilijk maakt tijdens de examendagen. Is het voor ons toegestaan om te eten en die dagen later in te halen of niet?

Antwoord:

Wij vinden dat het voor u niet toegestaan is om te eten en dat het voor u verplicht is om te vasten. Het beste is om dit probleem op te lossen door ’s nachts te leren, want als jij ’s nachts herhaalt, verdwijnt dit probleem en vergaat de moeite. Het overdag leren is niet noodzakelijk zodat wij zouden zeggen dat het verplicht is. De nacht is plaatsvervangend daarvoor en die is beter voor de mensen, helemaal omdat de mensen meestal laat slapen tijdens de nachten van de Ramadaan.

Shaykh ibn ‘Uthaymien, Fatawa Nur ‘Ala Darb 7/193