Vraag niet naar datgene wat jou niet aangaat

Uitspraken

Vraag:

BaarakAllaaho fiekom edele shaykh. Deze persoon vraagt: Als iemand me ergens over vraagt waar ik niet over wil praten, is het dan toegestaan om ‘Allaahoe a’lam’ te antwoorden?

Antwoord:

Ja, daar is niets mis mee. Als iemand je iets vraagt wat je hem niet wil vertellen, zeg dan: ‘Allaahoe a’lam’. Ik maak van deze gelegenheid meteen gebruik om een aantal mensen te adviseren die anderen in een ongemakkelijke situatie zetten. (Dit doen zij) door hen te vragen naar persoonlijke zaken, waarvan men niet wil dat anderen die weten. En ik zeg, dat deze mensen aan de [volgende] uitspraak van de profeet ‎ﷺ moeten denken:

‘Het behoort tot de juistheid van iemands islaam, dat hij datgene laat wat hem niet aangaat.’

Het is dus verplicht dat mensen niet in een ongemakkelijke [positie] worden gebracht, door te vragen naar hun persoonlijke omstandigheden. En de persoon heeft het recht om ‘Allaahoe wa rasoeloehoe a’lam’ te zeggen. En hij heeft het recht om (het volgende) tegen deze persoon te zeggen: ‘Vrees Allaah, mijn broeder. Vraag niet naar datgene wat jou niet aangaat. Want het toont de juistheid van iemands islaam, dat hij datgene laat wat hem niet aangaat.’ Na’am.

Door Shaykh Mohammed ibn Saalih al ‘Oethaymien

Bron: http://binothaimeen.net/content/11232