Als een reiziger binnenkomt en de imaam is in de laatste tashahoed

Geen categorie

Shaykh:

Na’am

Vraag:

Shaykh, moge Allaah u behouden. Als een reiziger binnenkomt en de ingezeten imaam is bezig met de laatste tashahoed, moet hij (de reiziger) dan het gebed volledig bidden of mag hij verkorten, o shaykh?

Antwoord:

Na’am. Als de reiziger binnenkomt en de ingezeten imaam is bezig met de laatste tashahoed dan is het verplicht om het gebed volledig te bidden. Vanwege de algemene uitspraak van de profeet ‎ﷺ : ‘Wat jullie halen, bid dat…En ‘wat’ hier duidt op een voorwaarde en is algemeen; het omvat het halen van zowel een groot deel als een klein deel. En de profeet ‎ﷺ heeft niet gezegd: ‘Wat jullie halen van hetgeen waarmee het gezamenlijk gebed wordt gehaald, bid dat en wat jullie missen maak dat af”, echter hij heeft het algemeen gehouden. Hij zei: ‘Wat jullie halen, bid dat en wat jullie missen, haal dat in.

Dus deze man die binnenkwam tijdens de laatste tashahoed heeft de laatste tashahoed gehaald en dus gebeden. Als de imaam het gebed afsluit, dan is hij verplicht om hetgeen af te maken wat daarvoor is geweest. Dit is waar de overlevering op duidt, ook al zijn er bepaalde geleerden die zeggen dat als er minder dan één rak’ah wordt gehaald dat hij niet volledig het gebed hoeft af te maken, omdat hij het gezamenlijke gebed niet gehaald heeft. Dan zeggen wij, de overlevering is algemeen: ‘Wat jullie halen, bid dat en wat jullie missen haal dat in.’

Door Shaykh al-‘allaamah Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien