De verschillende vormen van hypocrisie

Uitspraken

Vraag:

In deze tijd is hypocrisie wijdverspreid geraakt, haar mensen zijn veel en de manieren waarop zij strijden tegen de Islaam en de moslims zijn talloos. Het zou goed zijn als u wat licht zou kunnen werpen op het gevaar van hypocrisie door het verduidelijken van haar soorten, het vermelden van de eigenschappen van haar mensen en het waarschuwen van de moslims tegen hen.

Antwoord:

De hypocrisie, haar gevaar en het kwaad van haar mensen is groot. Allah heeft hun kenmerken verduidelijkt in Zijn Edele Boek in hoofdstuk al Baqara en andere, zoals Zijn profeet -moge de prijzingen van Allaah en zegeningen op hem zijn- hun eigenschappen heeft verduidelijkt. Allaah ﷻ heeft hen omschreven in hoofdstuk al-Baqara (de Koe) zeggende:

وَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ آمَنَّا بِاللهِ وَبِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَمَا هُم بِمُؤْمِنِينَ يُخَادِعُونَ اللَهَ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَمَا يَخْدَعُونَ إِلَّا أَنفُسَهُمْ وَمَا يَشْعُرُونَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللَهُ مَرَضًا ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ

En van onder de mensen zijn er sommigen die zeggen: ‘Wij geloven in Allah en de Laatste Dag’ terwijl zij niet geloven. Zij denken om Allah en degenen die geloven te misleiden terwijl zij alleen zichzelf misleiden maar zij merken dit niet. In hun harten is een ziekte en Allah heeft hun ziekte vermeerderd. Een pijnlijke bestraffing is voor hen omdat zij leugens vertelden.’ 2: 8-10

En de hierop volgende verzen. En Hij zei in hoofdstuk an-Nisaa:

إِنَّ الْمُنَافِقِينَ يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ وَإِذَا قَامُوا إِلَى الصَّلَاةِ قَامُوا كُسَالَىٰ يُرَاءُونَ النَّاسَ وَلَا يَذْكُرُونَ اللَّهَ إِلَّا قَلِيلًا مُّذَبْذَبِينَ بَيْنَ ذَٰلِكَ لَا إِلَىٰ هَٰؤُلَاءِ وَلَا إِلَىٰ هَٰؤُلَاءِ ۚ وَمَن يُضْلِلِ اللَّهُ فَلَن تَجِدَ لَهُ سَبِيلًا

‘Waarlijk, de hypocrieten zijn erop uit om Allah te misleiden maar het is Hij die hen misleidt. En als zij opstaan voor het gebed, staan zij op met luiheid en om gezien te worden door de mensen en zij gedenken Allah slechts weinig. (Zij) bevinden zich tussen dit en dat behorend noch tot deze noch tot die.’ 4: 142-143

En Hij noemde andere eigenschappen van hen in Hoofdstuk at-Tawba en andere.

Kort gezegd: zij claimen moslim te zijn en gedragen zich naar manieren die tegenovergesteld zijn (d.w.z. tegen de Islaam) en de mensen [van de Islaam] schaden zoals Hij ‎ﷻ in deze verzen en andere omschreven heeft.

Hypocrisie komt in twee soorten voor: in geloof en in daden. Dat wat Allaah noemde over de hypocrieten in Hoofdstuk al-Baqara en an-Nisaa [en] van de eigenschappen van de hypocrieten [dat is]: De grootste hypocrisie in geloof. En zij zijn daarmee nog meer ongelovig dan de joden, christenen en de aanbidders van afgoden gezien hun grote gevaar en hun onzichtbaarheid voor veel van de mensen. En Allaah ‎ﷻ heeft over hen verteld dat zij op de Dag des Oordeels in de laagste gradatie van het vuur zullen zijn.

Wat betreft hypocrisie in daden dat is het zich gedragen volgens sommige van hun zichtbare manieren -terwijl zij geloven in Allaah en Zijn boodschapper en het geloven in de Laatste Dag- zoals liegen, verraad en luiheid betreffende het gezamenlijk gebed. En van hun eigenschappen is wat authentiek staat in de correcte overlevering van de profeet ‎ﷺ:

“De tekenen van de hypocriet zijn drie: als hij spreekt dan liegt hij, als hij een belofte doet dan komt hij die niet na en als hem iets toevertrouwd wordt dan schaadt hij het.”

En zijn uitspraak ‎ﷺ:

“De zwaarste gebeden voor de hypocrieten zijn het ‘ishaa en fajr gebed. Als zij wisten wat zij aan beloning bevatten kwamen zij ernaar, zelfs als zij moesten kruipen.”

En de verzen en overleveringen in deze betekenis zijn talrijk.

Het is dus een verplichting voor elke gelovige man en vrouw om gewaarschuwd te zijn voor hun eigenschappen, in de grootste vorm van waakzaamheid. En wat daarbij helpt is het overpeinzen van datgene wat Allaah in Zijn boek heeft vermeld over hun eigenschappen, en wat authentiek is overgeleverd van de soennah van de Boodschapper -moge de prijzingen van Allaah en zijn vredesgroetingen met hem zijn-.

En Allaah is Degene die wij vragen dat Hij ons en alle moslims succes schenkt in het begrijpen van Zijn religie, standvastigheid erop, het oppassen voor alles wat Zijn wetgeving tegengaat en van het imiteren van zijn vijanden in hun manieren en daden.

Hij is de beste die gevraagd wordt.

Door Shaykh AbdelAziez bin Baaz

Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/167#_ftnref2