Wat is het oordeel over het vieren van de feesten van de Kuffaar?

Uitspraken

Vraag: Sommige moslims nemen (samen) met de christenen deel aan hun feesten, dus wat is uw advies?

Antwoord:

Het is niet toegestaan voor een moslim en ook niet voor een moslima om met de joden, christenen of andere ongelovigen deel te nemen aan hun feesten. Sterker nog, het is verplicht om dat te laten, want ‘wie een volk imiteert die behoort tot hen’ en de Profeet ﷺ heeft ons gewaarschuwd tegen het imiteren van hen of het overnemen van hun gedrag, dus de gelovige mannen en de gelovige vrouwen moeten daarvoor oppassen.

Ook is het niet toegestaan om hen hierin te helpen met wat dan ook, omdat het feesten zijn die de (islamitische) wetgeving tegengaan, dus het is niet toegestaan om hieraan mee te doen of samen te werken met de deelnemende mensen (hierin) of hen te helpen met wat dan ook, niet met thee, ook niet met koffie of iets anders zoals borden (servies) en dergelijke, omdat Allaah ‎ﷻ zegt:

“Help elkaar in het goede en godsvrees en help elkaar niet in zonde en overtreding en vrees Allaah, waarlijk Allaah is hard in de bestraffing.”

Dus deelnemen met de Kuffaar aan hun feesten is een vorm van het helpen in zonde en overtreding.

Shaykh Ibn Baaz, Majmu’ al Fatawa 6/405