Vraag

348. Was het Adam عليه السلام of hawah die als eerste van de boom at en valt daar een les uit te halen?

Antwoord

Wat er staat in de Koran is dat ze beiden van de boom hebben gegeten. Er staat niet wat voor boom, terwijl in de bijbel staat dat het een appelboom zou zijn. In de Islam is dat onbelangrijk en is dat niet bevestigd. Er staat ook in de bijbel dat Hawah eerder heeft gegeten dan Adam عليه السلام en zei: “Kijk er is niks gebeurd.” en hem heeft verleid. Dat Hawah eerder heeft gegeten dan Adam عليه السلام, staat ook niet in de Koran en in de Sunnah. عليه السلام.

Wat wel staat, is een Hadith in Sahih Muslim, waarin de profeet ﷺ zei: “Ware het niet Hawah geweest (onze moeder Hawah), dan zou een vrouw haar man nooit bedriegen.” Met dit bedrog wordt niet zina bedoeld, maar met dit bedrog wordt de negatieve impact bedoeld, die de meeste vrouwen hebben op hun mannen als het gaat om de deen. Behalve een aantal goede vrouwen, maar die zijn zeer weinig en zeldzaam.

De meeste vrouwen die sporen hun man juist aan om bijvoorbeeld het interieur te veranderen, een nieuwe auto te kopen, om op vakantie te gaan, etc. En dat is een eigenschap die onze moeder Hawah al had, zij heeft voor Adam عليه السلام het aantrekkelijk gemaakt om van de boom te eten. Ze heeft hem aangespoord tot het eten van de boom, terwijl ze ook kon zeggen Taqillah dit is haram, Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى heeft ons al het paradijs gegeven, dus laten we dit niet doen. Dit is wat er staat in de Quran en de Sunnah, dat ze hem heeft aangespoord, en dat ze het voor hem mooi en verleidelijk heeft gemaakt en dat ze hem niet heeft tegengehouden. Er is, over wie er als eerst van de boom heeft gegeten, geen bewijs in de Quran en de Sunnah. 

De les die we hieruit halen, is dat een moslim houdt van zijn vrouw , maar tegelijkertijd wanneer hij ziet van zijn vrouw dat ze een neiging heeft naar de dunya, meer dan hem, dan dient hij ook te weten dat het ook een probleem voor hem kan zijn. En Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. zegt ook dat sommige van onze bezittingen een vijand voor ons kunnen zijn.