Vraag

47. Wat zijn de manieren om Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى te bedanken. Uitgezonderd van het gebed.

Antwoord

Je bedankt Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى op 3 manieren. Middels je hart , je tong en je daden. Je bedankt Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى met je hart door in Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى te geloven en door dat je weet dat je rizq van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى komt, dat erken je dan dus met je hart.

Je bedankt Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى met je tong door bijvoorbeeld te zeggen الحمد لله en te praten over de gunsten van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى die jij hebt gekregen, zeg bijvoorbeeld tegen je naasten dat je begunstigd bent door Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى.

Je bedankt Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى door middel van je ledematen door dat om te zetten in daden. Dus bijvoorbeeld het verspreiden van de kennis die je hebt gekregen.

Heb je geld gekregen van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى dan bedank je Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى ervoor door het uit te geven aan sadaqa en zakaat.

Ben je begunstigd met kracht door Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى dan bedank je Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى daarvoor om door middel van je kracht zwakkeren te helpen.

Heb je bijvoorbeeld kennis over autotechniek gekregen en heb je een goed lopende zaak dan bedank je Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى door de zwakkere (armen, oude/alleenstaande vrouwen) te helpen door hun af en toe wat korting te geven.

Heeft Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى je begunstigd met een restaurant dan kan je hem bedanken door bijvoorbeeld armen gratis te voeden met je restaurant.

Heeft Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى je begunstigd met goeie vrienden met connecties, dan kan je Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى bedanken door deze connecties in te zetten voor het goede.

Je kan Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى dus op veel manieren bedanken maar tegelijkertijd zegt Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى dat weinig van zijn dienaren dankbaar zijn, dus dit is een hele goeie vraag. Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى belooft ook dat wanneer je Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى bedankt en dus dankbaar bent, dat je dan meer zult krijgen van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى.