Vraag

211. Klopt het dat de profeet ﷺ de taraweeh alleen bad en niet in gemeenschap? Als dat klopt, waarom is het dan geen vernieuwing in het geloof als we dit wel in gemeenschap doen? Sommige mensen spreken dan van zogeheten “goeie bid3a”

Antwoord

Dat klopt na 3 dagen ging de profeet het taraweeh gebed alleen bidden. Eerst had de profeet ﷺ het taraweeh gebed samen gebeden met de mensen. En daarna apart omdat de profeet ﷺ bang was dat dit verplicht zou worden voor de ummah. De profeet ﷺ wou de ummah namelijk nooit belasten. Je zult altijd mensen hebben die het niet zouden kunnen doen. En na de dood van de profeet ﷺ komt er geen nieuwe openbaring. Dus dit is iets wat de profeet ﷺ wou en dit is iets wat de profeet ﷺ heeft gedaan. Maar toen hij zag dat alle sahaba er op afkwamen werd de profeet ﷺ bang dat het verplicht zou worden en ging hij zelf thuis verder alleen bidden en hij ﷺ liet de mensen ook alleen bidden. Maar Omar رضي الله عنه wist dat de openbaring is gestopt en hij wist dat dit iets is wat de profeet ﷺ heeft gewild en heeft hij het weer ingevoerd. Het is dus geen bid3a omdat het WEER is ingevoerd en niet nieuw is ingevoerd. Bid3a is iets wat je verzint en opeens doet. Het is dus opnieuw ingevoerd want er is geen reden om het niet te doen. Toen zeiden ze tegen Omar رضي الله عنه dit is bid3a. En toen zei Omar رضي الله عنه zijn bekende worden: Ni3matul bid3a hadihi. Dit is een goeie bid3a. Met andere woorden als dit al een bid3a zou zijn dan is dit een hele goede bid3a. Maar het is geen bid3a want de profeet ﷺ heeft dit ook gedaan.