Vraag

165. Klopt het dat de profeet ﷺ heeft gezegd dat er geen hijra meer is na verovering van Mekka? Betekent dit dat mekka van de moslims blijft tot yawm al qiyama (dag des oordeels)?

Antwoord

Deze Hadith staat in Bukhari. Wat betekent deze Hadith. Dat betekent niet dat hijra niet meer bestaat. Het betekent dat Mekka geen Bilaad al Kufr meer wordt. Geen hijra zoals in de tijd van de profeet ﷺ waarin je naar Medina moest verhuizen van Mekka. Mekka is Bilaad al Islam geworden na de verovering.

Dus ze kunnen gewoon in Mekka blijven wonen. Je krijgt dus nooit de ajr als de ajr van de Muhajirin, dus iemand die daarna naar de profeet ﷺ gaat, wordt geen Muhajir meer genoemd. Zo moet je het begrijpen.

De Hadith klopt en dit is de korte uitleg van een best diepgaand onderwerp. Maar wat belangrijk is voor jou en mij is, is dat Mekka nooit meer Bilaad al Kufr zal worden en dat Mekka van de moslims zal blijven tot yawm al qiyama. Wa Allahu A3lam.