Vraag

64. 1. Heeft de profeet ﷺ bevestigd dat ibn Sayad Masieh Ad Dajjaal is of is dat een open onderwerp gebleven zonder antwoord?    2.  Klopt het ook dat een groot deel van de mensheid Ad Dajjaal zal volgen waarna hij zal worden verslagen?   3. Betekent dit dat zijn volgelingen als kuffar komen te overlijden aangezien ze hem als god zagen?

Antwoord

1. Dat is de hadith van Ibn Sayad. En de profeet ﷺ twijfelde daarover. Het is een hele mooie lange Hadith die ook verwarrende was voor de sahaba etc. Zij twijfelden omdat hij bepaalde eigenschappen van Ad Dajjaal had maar uiteindelijk is hij de Dajjaal niet want hij is moslim geworden. Hij is zowel Mekka als Medina binnen geweest en hij leefde zelfs in Medina. Dit zijn allemaal dingen die Ad Dajaal niet kan doen. Hij was de zoon van een joods gezin en daarna is hij dus bekeerd tot de Islam.

2&3. Zonder twijfel broeder. Iedereen die in Dajjaal geloofde zegt in feite dat hij Allaah is, want dat is de bewering van de Dajjaal.