Het eindigen van het vasten van Ramadaan in een ander land

Geen categorie

Vraag: Wat betreft de eerste situatie die zich in de Ramadaan voordoet voor degene die naar een (ander) land is gegaan terwijl hij eerder een aantal dagen heeft gevast, wat zou betekenen dat als hij zou doorvasten met het land dat later is begonnen, hij misschien op de dag waarop het Al ‘Ied is in het land waarmee hij is begonnen vast, maakt dat wat uit?

Antwoord:

Dit maakt niets uit, want de maatstaf is de plaats (waar de persoon zich bevindt) wat betreft wanneer er weer gegeten moet worden.

De vraagsteller: Dus bij Al ‘Ied gaat het om de plaats waar hij zich bevindt?

De Shaykh: Ja, om dezelfde plaats. En daarom zeggen wij:

Als hij van een land zou komen dat later was begonnen, dan eet hij (zelfs in dat geval) ook met deze mensen en daarna haalt hij in wat aan hem voorbij is gegaan en als jij wilt, kan je dat vergelijken met één dag:

Als iemand zou reizen van het oosten naar het westen terwijl hij vastende is en het beginnen met vasten was in het oosten dan zou dat betekenen dat er aan de dag voor hem een aantal uren worden toegevoegd (omdat de zon in het westen veel later ondergaat dan in het oosten) en vice versa.

Shaykh ibn ‘Uthaymien, Fatawa Nur ‘Ala Darb 7/201